Gaby Vandenabeele, DentergemDentergem egy kis flamand falu, de a galambászok számára az egyik legismertebb település. Egyszer az életben el kell jutnia ide, hogy Gaby Vandenabeele-t személyesen is megismerhesse, legjobb galambjainak, mint a „Kleinen, Wittenbuik, Bliksem, Turbo, stb. néhány utódát kézbe foghassa, netán egy pár fiatallal gazdagodva térjen haza.

Vége lenne a Vandenabeele korszaknak? Egyáltalán nem, mert Gaby tovább halad sikeres útján legendás galambjainak fiaival, unokáival. A legfiatalabb galambgeneráció továbbviszi e sportos sikereket, melynek fényes bizonyítéka a 2007. évben elért három tartományi 1. díj.

Sok tenyésztő van, akinek életében csak egyszer adatik meg, hogy tartományi 1. díjat nyerjen. Vandenabeele esetében ez 2007-ben a 71., 72., és 73. tartományi első díjat jelentette. Az nem tudható, hogy van-e még egy belga tenyésztő, akinek több tartományi díja lenne, de az biztosan állítható, hogy Vandenabeele az abszolút élmezőnybe tartozik. Számára az a legfontosabb, hogy hétről-hétre csúcseredményeket, díjakat nyerjen. E sportban jelentős szerepe van a széliránynak és a pillanatnyi időjárásnak is, amely esetenként döntően befolyásolja a díjnyerés lehetőségét.

Térjünk mégis vissza a 2007. évre, a június 2-ai Orleans, 356km-es tartományi versenyhez, ahol Gaby 1207 egyéves galamb közül 1. díjat nyert. Egy hónappal később Argentonból, 506km-ről 2401 öreg, illetve 5134 egyéves galamb közül ismét 1. díjakat tudott nyerni. Mumm, Rennfit, Avisal és Blitz készítmények állnak a sikerek hátterében.

Egy álomi szezonnak nem volt nevezhető a 2007. versenyszezon. Néha oly rossz volt, hogy a galambokat csak napokkal később lehetett felereszteni. Egy nappal több a kosárban = egy nappal kevesebb idő a következő heti felkészítésre. Gaby Vandenabeele minden eshetőségre fel volt készülve, mert mint jó megfigyelő – pontosan tudta, hogy mikor mit kell tennie. Ekkor nem a megszokott ellátási rendszer szerint kellett a galambokat felkészíteni. Itt jelentős szerepet kapott a galambok egyedi felkészítése, amely eltérő ellátást igényelt. Gaby hosszú évek kedvező tapasztalatai alapján meghatározott Röhnfried termékek célirányos használatára esküszik. Így nagyon sok Mumm készítményt, és Rennfit, Avisal, ill. Blitz terméket használ.

Tenyésztés

A hajdan volt legendás galambok, mint a „Kleinen, Wittenbuik és a Bliksem” nem él már, de gyerekeik, unokáik és dédunokáik élnek, s bennük a gének, melyek egy galamb minőségét jelentősen meghatározzák. Sajnos ezek a gének külső jegyek alapján nem ismerhetők fel.

KLEINEN B'81-3238253
WITTENBUIK B'88-320612

Viktor Vansalen könyvében – Meisterhaft züchten und spielen – hasznos információkat olvashatunk a céltudatos vonaltenyésztésről. Nagyon érdekes, hogy a távoli rokontenyésztés mellett ¼ vérhányadban idegen galambokat kereszteznek be. Sok világhíres tenyésztő legjobb galambjait idegen galambokkal keresztezi, így végül a genetikailag értékes vonal csak 25%-ban lesz jelen a végtermékben. Az ilyen galamboknak már csak neve van, de értéke…

Gaby Vandenabeele galambok sikerei más dúcokban

Számtalan sikeres dúcból kikerült galambok, azok leszármazottainak eredmény gyakorlatilag nulla. Miért az oka ennek? Legelső ok a galambok minőségében keresendő, ahol nem hagyható figyelmen kívül a tenyésztő tisztessége sem. Az már gyanús, ha egy szuper hímtől túl sok galamb kerül piacra. Ám a vevők szerepe sem elhanyagolható, hiszen nekik is érteniük kell a galambtenyésztéshez, versenyeztetéshez.

Nem így van ez a Gaby Vandenabeele galambok esetében, mert más dúcokban is nagyszerű sikereket érnek el ezek utódaival. Különösen Németországban nagyon kedveltek a Vandenabeele galambok rendkívüli sikerességük következtében. Az egyik legsikeresebb továbbtenyésztője e galamboknak Koen Minderhoud és Antoine és Rudi De Saer tenyésztők Hollandiában. De megemlíthető itt Jo Hendriks és fia is, akik 2007-ben 3. és 4. díjat nyertek Orleansból nagy indulólétszám (37.602) mellett közvetlen Vandenabeele galambok utódaival. Ezek a Gaby galambok a legsikeresebb dentergemi galambok testvérei és gyerekei, olyanoké mint „James Bond vagy a Wittenbuik”.