50 éve a csúcson a galambsportban – Freddy és Jacques Vandenheede sikerének kulcsa

A Vandenheede testvérek az egyik legkiemelkedőbb névként szerepeltek az elmúlt évek bajnokságain. Ezen néhány szezon során szinte minden információt megtudhattunk Freddy és Jacques Vandenheederől; a versenyzési és dúc-fenntartási módszereikről, hiszen mindig a hírek élvonalában szerepeltek. Amikor saját dúc létrehozása mellett döntöttek, az a megtiszteltetés érte őket, hogy édesapjuk lenyűgöző tenyészgalamb-gyűjteményével dolgozhattak együtt, melynek segítségével jelentős előnyre tehettek szert a többi versenytársukkal szemben.

 
Freddy és Jacques Vandenheede sikerének kulcsa

Jacques és Freddy már gyermekként bekapcsolódott a galambsportba. Édesapjuk Rene Vandenheede saját maga is rendkívül sikeres galambász volt, köszönhetően egy csapat fiatal madárnak, melyeket nemzetközi szinten is nehéz volt legyőzni. Édesapja 1994-es halála után Freddy Vandenheede vette át a stafétát, majd két szezonon keresztül édesanyjával együtt vett részt a versenyeken. 1997-től kezdve indult saját név alatt, majd galambjai évről évre olyan magas szintet hoztak a versenyeken, hogy bizonyos versenyeken megemelték a szinteket vagy kedvesen megkérték Freddyt, hogy máshol versenyezzen.

Freddy

A Vandenheede galambok alapvetően egy mérettel nagyobbak voltak a többi, versenyben részt vevő galambnál, kiváló képességekkel és rendületlen energiával rendelkeztek. E tartós sikerek az utánozhatatlan tenyészerőben rejlenek. Ez egy saját galambfajta, mely a híres Mencke-Haeltemanból származó, ’De KORTEN’ x ’PAULA’ utódjaként számon tartott ’DeZieken’ 886/64-es galambtól eredeztethető. ’De Zieken’ volt az apja egy egész sor kiváló galambnak (verseny- és tenyész galambnak egyaránt), csak gondoljunk például ’de VAN LOOY’ 209/66-ra, ’DEN 100.000’ 309/76-ra, stb. de különösen ’de JONGE ZIEKEN’ 4654895/79 volt az az utód, aki megalapította a szupergalambok jelenlegi generációját. Ő az apja többek között az alábbiaknak:

– ’het KRIJT’ 810/88 aki ’ANTIGOON’-nal együtt alkotta a ’top párok’ egyikét

– ’de KILIMANJARO’ 203/87, aki ’EXPRESSO’ -val együtt alkotta a jelen kolónia egyik meghatározó párját

– ’ARUBA’ 777/88 x ’IGGY’, akik többek között ’PATROON’ ősei voltak, valamint ’ARUBA’ volt ’MILLO’ apja isEz az a fő vonal, ahonnan szinte az összes jelenlegi csúcsversenyző eredeztethető. Ők adják a kolónia fő vonalát néhány galambbal együtt: De Rauw-Sablon, Lebbeke (1st National Champion KBDB Long Distance and 2nd National AcePigeon Long Distance KBDB 2001), Freddy Vandenheede testvérének, Jacques-nak a galambjai: DirkNachtergaele-Zingem, LucienVelghe-Zingem, MarnixDhondt-Semmerzake, DirkVindevogel-Liedekerke és De Schepper-DeTemmerman-Merelbeke, stb., melyek mind hozzájárulnak a kolónia erősítéséhez. A „friss vér” és a „törzsgalambok” ezen kombinációjával minden évben számos újabb kiváló galamb születik.

20 évvel ezelőtt Freddy Vandenheede részt vett egy szezonon kívüli rendezvényen, ahol találkozott Frans Sablonnal, a hihetetlen „De Rauw Sablon” társaság egyik felével. Találkozásuk furcsának tűnt, azonban szóba elegyedtek, s mivel élvezték egymás társaságát barátság szövődött köztük. Az idő múlásával a két barát az igaz barátság szellemében úgy döntött, galambot cserél. Sablon az „Álompár” egyik tagját, a „FRANS” nevű hímet adta Freddy Vandenheedenek, cserébe Freddy Vandenheede szintén a legjobb tenyész párja, az „Antigoon X t Krijt” egyik tagját, a „FREDDY” nevű hímet adta. Mindez 1994-ben történt, és a többi, ahogy mondani szokás, már történelem!

Freddy Vandenheede módszerei

Freddy úgy véli, a kiváló galambfajta kulcsfontosságú, ez az Alfa és az Omega; ez a döntő tényező a galambversenyek során. A galambásznak gondját kell viselnie galambjainak és fel kell őket készítenie a következő feladatra. Figyelembe kell vennie az előző verseny nehézségeit valamint a soron következő verseny előrelátható körülményeit és ennek megfelelően kell eljárnia.

A galambok étrendje egy széles körben tárgyalt téma, melynek megfelelő kialakításához intuitív megközelítés szükséges: a galambásznak éreznie kell, galambjának mire van szüksége, a körülmények tekintetében. Nincsenek szabályok; az étrend hétről hétre, galambról galambra változhat. Különböző keverékek egyvelegét használják, így minden galamb talál számára megfelelőt. A hét elején könnyebb, diétás keveréket használnak, a bekosarazás előtti 2-3 napban sport keverékeket adnak a galamboknak. A versenyről való hazaérkezés után egy diétás keverékből bármit ehetnek, amit szeretnének.

A galambok erőnlétének és egészségének támogatása érdekében rendszeresen használnak olyan természetes termékeket, mint a vitaminok, fokhagyma, almaecet és az elektrolitok. Természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés alatt tartják a galambokat, de csak abban az esetben kezelik őket gyógyszeresen, amikor az mindenképp szükségessé válik. És természetesen a szezon során semmit sem bíznak a véletlenre; fontos, hogy a madarak csúcskondícióban nőjenek fel.

A napi tréning fontos szerepet játszik ebben: nincs szó számottevő időtartamról, sokkal fontosabb a tréing intenzitása: a galamboknak keményen kell dolgozniuk. Azok a galambok, amelyek nem repülnek maximális intenzitással a hét során, a hétvégi versenyeken sem fognak sikereket elérni, ami teljesen érthető.