Pilis-Szentendre régió Derby Liga Általános bajnoka
Pilis-Szentendre régió Derby Liga Hosszútáv bajnoka
Döbeln-i út győztese
Magdeburg-i út győztese
Royal Derby- Wels 1927 galamb, 1 díj – pozíció a Galamb Derby győztesek sétányán
Dúcmenedzser: Sztrehárszki Sándor

István Pomáz és Szentendre között, a Pilis hegy lábánál, festői környezetben galambászik, cége telephelyén
István Pomáz és Szentendre között, a Pilis hegy lábánál, festői környezetben galambászik, cége telephelyén

István Pomáz és Szentendre között, a Pilis hegy lábánál, festői környezetben galambászik, cége telephelyén.

Állatszeretete gyermekkora óta végig kísérte, 2006 környékén kollégái unszolására újra kezdte gyermekkori szenvedélyét, a postagalambászatot. A kezdeti lépéseknél Laszlovszki János és Vígh Árpád segítettek neki tenyésztési tanácsokkal és galambokkal. Az ekkor beszerzett galambokhoz Horváth Imre, alias Aszfaltos Peti-től is érkeztek Boshua galambok, melyek a mai napig fellelhetőek az állományában.

Mondhatni, az Egri dúc berobbant az élvonalba, hisz az első évtől kezdve élhelyezésekkel, dobogós csapatbajnoki helyezésekkel szerepelt a listákon. Mind a 16-os, mind a B03 tagszövetségben előkelő dobogós, illetve bajnoki címet szerzett, két éve azonban a nagyobb megmérettetést jelentő Galamb Derby Klubban versenyez. Lenyűgözi a több, 8-10.000-es induló létszám, másként tekint az itt eredményesen szereplő galambokra.

Jelenlegi tenyészállomány:

– a fent említett tenyésztők galambjaihoz Kerepesről szerzett be a Natural Tenyésztelepről származó galambokat:

Gaby Vandenabeele, Delbar, Janssen, Vanbruane

– miután ezen galambok beváltak nála, személyes látogatást tett Antwerpenben, a Natural Tenyésztelepen, ahol újabb galambokat vásárolt dúcába

Érdekesség, hogy ezeket a galambokat az első években tisztán telivérben tenyésztette tovább és röptette őket. A riport készítésekor a galambok mustrálásánál meglepve tapasztaltam, hogy a már így is telivérben tenyésztett, igen nagyfokúan beltenyésztett galambok micsoda nagyszerű eredményeket repültek, illetve fizikálisan is kifogástalanok. Biztos vagyok abban, hogy az Egri dúc a jövőben is a listák élén fog szerepelni ilyen nagyszerű galambok láttán.

Jelengleg 48 pár tenyészgalamb várja a február végi, március elejei párba állítást, ahol 2016-ban az elmúlt évekhez képest több fiatalt szeretne meghagyni István. A fiatalok leválasztását követően nem sötétítenek, nem trükköznek a fiatalokkal.

A 2015-ös évben kb. 15 magántréningen és a Galamb Derby tréning sorozatán vettek részt fiataljaik. Az idei évvel meg van elégedve István, hiszen nem ütötte fel a fejét hirtelen betegség, valamint nagy arányú veszteség sem történt.


Versenygalambok felkészítése:

Az elmúlt években a nagyvedlés beindulásától a tavaszi párosításig zárva voltak a verseny galambok. Vedléskor az extra takarmányon kívül nagy hangsúlyt fektetnek a kiváló minőségű tollváltásra, így különböző vedlést segítő készítményeket, természetes növénykivonatokat adagolnak madaraiknak.Télen nem ijednek meg, ha egy kis plusz súly kerül a galambokra.

2015-ben próbálták ki először a totál özvegy versenyzési módot, előtte csak hímekkel versenyeztek. A fiókák nevelését követően galambjai újra letojtak, 5-10 napos kotlás után történt az özvegyítés. Ez az éles verseny előtt 2 héttel történt. Az öreg galambok a főversenyek előtt néhány magántréningen vettek részt, szezon közben, csak ritkán került sor hétközi edzőtréningre.

A ház körüli tréning hímek és tojók részére egyaránt 60 perc, ezt teljesítenie kell minden galambnak. Sztrehárszki Sanyi szerint ennyi repülés nélkül lehetetlen jó étvággyal, jó motivációval tartani az özvegyeket. Mosolyogva mondták, hogy az Egri dúcban a szexről szól a hétvége, hiszen hazaérkezés után galambjaik hosszabb ideig vannak együtt, mint más tenyésztőknél. Sanyi különleges gonddal vizsgálja a galambokat és nagyon ügyel arra, hogy csak abszolút top formában, fitt állapotban lévő galamb kerüljön kosárba. Nem minden áron küldi őket, hisz benne, hogy egy-egy hét pihenő után több élhelyezést tudnak elérni galambjaik. Ezért tetszik Egriéknek a Galamb Derby Bajnokság, hisz itt az élgalambokról szól minden, hasonlóan Belgiumhoz, Hollandiához.

Versenygalambok takarmányozása:

szezon elejétől a végéig egyféle versenykeveréket etetnek, nincs diétáztatás, éheztetés, szinte ad libitum, kedvük szerint ehetnek.

A gyógyszerezést próbálják kerülni, ha muszáj, a legjobb minőségű, általában De Weerd készítményeket használják. Sanyi nagyon figyel arra, hogy a galambokat a gyógyszer, vagy bármilyen készítmény ne tompítsa, ne terhelje meg. Ha ilyet tapasztal, az adott készítményt többször nem használja.

Vitaminozást, elektrolit pótlást a formaidőzítés miatt fontosnak tartja, de a mértéket mindig betartja. Hisznek abban, hogy normál körülmények között gyógynövényekkel, kivonatokkal kirobbanó formába lehet hozni a madarakat, ugyanakkor el tudják kerülni a máj felesleges megterhelését.

Legjobb galambjuk: a 831-es, aki több egymást követő úton lett dúcelső. Horváth Imre x Laszlovszki Super Kék pár leszármazottja.

Kézben fogva a galamb kifejezetten vringer, ami egyébként Egriék összes galambjára jellemző, jó izomzatú, kicsit mély. A szakirodalom szerint megjelenésében igazi robbanékony, közép távos galamb.

Gratulálok Istvánnak és Sándornak a nagyszerű eredményeikhez!