Megállj a hasmenésnek!

Egészséges emésztőrendszer, mint a kockázatmentes, sikeres tartás és versenyzés alapja.

 

Legyen szó akár a tradicionális medicináról vagy különféle alternatív gyógyászati rendszerekről, humán- vagy állatgyógyászatról, valamennyi rendszer és eszme képviselői egy dologban biztosan egyetértenek: az immunrendszer megfelelő működésének alapja az emésztőrendszer egészséges állapota. Igaz ez emberre és állatra egyaránt, így a postagalambokra is. Madaraink általános egészségi állapotát, kondícióját nagymértékben meghatározza az, hogy emésztőrendszerük mennyire képes az elfogyasztott takarmány és víz átalakítására és felszívására, a táplálékkal és vízzel felvett kórokozók, és mérgező, testidegen anyagok kiürítésére.

A stressztényezők káros hatásának csökkentése és a méregtelenítés mellett (STRESROAK és SUPERLIV, amelyekről a Postagalamsport 2008. júliusi és augusztusi számaiban már beszámoltunk) jelen számban az igencsak aktuális kérdésként felmerülő hasmenéses emésztőrendszeri fertőzések megelőzésének és gyógyításának lehetőségével foglalkozunk, melynek kapcsán bemutatjuk az e problémára kiváló és költségtakarékos megoldást nyújtó DIAROAK premix is („dia”- mint hasmenés, „roak” – mint megszűntetni szanszkrit nyelven).

 

A madarak – közöttük is a postagalambok – emésztőrendszere egy az emlősállatokétól és az emberétől nagyban eltérő, különleges szervrendszer, amely kifejezetten a galamb magvakból, növényi részekből és termésekből álló táplálékának hatékony feldolgozásához igazodott az evolúció során. Az emésztőrendszer feladata a galamb – mint a többi gerinces állat esetében is – a táplálék felvétele, mechanikai felaprítása, biokémiai lebontása, a tápanyagok átalakítása és felszívása, az emészthetetlen, testidegen vagy káros anyagok kiürítése, és mindeközben a táplálék folyamatos továbbjuttatása az emésztőrendszer elejétől, a csőrtől az emésztőrendszer végéig, a kloákáig.

A galamb táplálékát különféle magvak alkotják (gabonafélék, hüvelyesek), melyek megemésztését, a magvakban levő tápanyagok feldolgozását szolgálja a galamb speciális emésztőrendszere. Az emésztés a táplálék felvételét követően már a szájüregben elkezdődik, ahol a táplálékkal keveredő, emésztőenzimekben gazdag nyál a galamb táplálékát bevonja, átitatja, megpuhítja, és síkossá teszi, elősegítve ezzel a táplálék továbbhaladását a begybe.

A begyben azután tovább folytatódik a magvak puhulása, az emésztés további fázisaihoz történő előkészítése. Az elfogyasztott takarmány útjának következő fázisában, a mirigyes gyomorban kezdődik meg az enzimtevékenység, a biokémiai lebontás. A mirigyes gyomorban történő előemésztés és fehérjebontás fázisa után a már megpuhult magvak a magevő madaraknál oly fontos zúzógyomorba kerülnek, amely erőteljes mozgásával összemorzsolja a megpuhult takarmányt. A zúzógyomor megfelelő működését segítik a takarmány mellé a galamboknak adott grit és apró kavicsok, amelyek a táplálékkal keveredve az „őrlőkő”, „malomkő” szerepét töltik be a galamb zúzógyomrában.

Az epésbélből, éhbélből, csípőbélből, vakbélből, remeséből és végbélből álló bélcsőben mennek végbe azok az emésztőfolyamatok, amelyek révén az elfogyasztott tápanyagokat a madár szervezete alkotóelemeire bontja, és a szervezet számára beépíthető formára alakítja. A takarmányt alkotó magvak tápláló anyagait – a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat – a hasnyálmirigy és a bélmirigyek által termelt emésztőnedvben lévő enzimek és az epésbélben termelődő epeváladék segítségével bontják le a felszívódásra alkalmas szerves vegyületekre: a szénhidrátokat egyszerű cukrokra, a fehérjéket aminosavakra, a zsírokat glicerinre és zsírsavakra. A bélcső izomzata perisztaltikus mozgással továbbhajtja a táplálékot a bél további szakaszai irányában, és közben alaposan meg is keveri azt.

A már megemésztett, elemeire bontott tápanyagok a bél különböző szakaszaiban kerülnek felszívódásra. A felszívódás már az epésbélben megkezdődik, de legélénkebb a felszívás az éhbélben és a csípőbél szakaszában. A víz legnagyobb része az utóbélben szívódik fel. A vakbélben a cellulózemésztés, és a nyersrost-emésztés folyik hasznos bélbaktériumok segítségével. A bélcső legvégső szakaszában, a remesében tovább folytatódik a vízvisszaszívás, a besűrűsödött kiválasztandó béltartalom pedig a kloákán keresztül – a vizelettel keveredve – ürül ki a madár szervezetéből.

Amennyiben az emésztés összetett folyamatában zavar keletkezik, a galamb szervezete nem lesz képes a létfontosságú tápanyagok és víz felszívására, a galamb pedig veszít általános kondíciójából, és immunrendszere is kevésbé lesz képes ellenállni a kórokozók támadásának. Az emésztést és a felszívást nagyban befolyásolhatják a madár szervezetébe bekerült és ott megtelepedett élősködők, és a galamb által véletlenül (mezőzéssel, természetes vizekből való ivással, szennyezett, penészes takarmánnyal) elfogyasztott mérgező anyagok, micotoxinok és kórokozók.

A különböző emésztőrendszeri fertőzések és a hasmenéses megbetegedések a postagalamb tartásából (takarmány, ivóvíz, dúcok állapota, zsúfoltsága) és a postagalambsport jellegzetességeiből (kiállítások, versenyek, berepült madarak, rágcsálók, élősködők, mezőzés) kifolyólag szinte elkerülhetetlenek. Az ilyen megbetegedéseknek minden verseny- és tenyészmadár is ki van téve. Amit a gondos galambász megtehet madarai egészségének védelmében, az a rendszeres és alapos dúctakarítás, a legfőbb galambbetegségek elleni védekezés védőoltásokkal, valamint az emésztőrendszer működésének támogatása, a hasmenéses esetek megelőzése különféle – természetes alapanyagú – gyógyhatású készítmény, takarmányadalék segítségével.

Galambász körökben értesülhettünk arról a szomorú tényről, hogy sok tenyésztő nem vesz részt az őszi fiatalok versenyein, mert azt tapasztalják, hogy több versenytárs betegen rakja be a galambjait a ketrecekbe, és ezzel elindítja egy fertőzést terjedését a még tiszta állományokban is. Gondos felkészítő munkával, a megfelelő készítmények (oltások, gyógyhatású készítmények) alkalmazásával a galambok immunrendszere megerősíthető olyan szintre, hogy a versenyeket és a kiállításokat egészségesen „járják meg”.

A hazánkban kapható termékkínálatból a gyógynövényes Ayurveda-termékcsaládba tartozó DIAROAK premixet emelnénk ki, mint olyan készítményt, amelyet kifejezetten az emésztőrendszer megerősítését, a különböző eredetű hasmenéses esetek megelőzését és kezelését szolgálja. A DIAROAK 13 gyógynövény kivonatának keveréke, amely 1-2 nap alatt mellékhatás nélkül megállítja a hasmenést, helyreállítja az emésztőrendszer normális működését. Megakadályozza a víz- és tápanyagveszteséget, védőréteget képez a bélrendszer nyálkahártyáján, megköti és semlegesíti a kórokozók által termelt méreganyagokat, elősegíti a méreganyagok és a kórokozók kiürülését. Alkalmazása javasolt megelőzésként tréningek és versenyek után, és kezelésként már kialakult tünetek esetén 3-5 napig, vagy a tünetek elmúlásáig egy kevés olajozott, vagy nedves takarmányra szórva, hogy a madarak azonnal elfogyasszák.

A DIAROAK premix és az Ayurveda-termékcsalád másik két tagja, a STRESROAK immunerősítő, stresszoldó, és a SUPERLIV májvédő, méregtelenítő itatófolyadék nagy segítségére lehet a galambász szakembereknek mind az emésztőrendszert érintő betegségek kiegészítő kezelésében, a galamb szervezetének felerősítésében, mind a madarak felkészítésére a közelgő nyugalmi és kiállítási időszakra a tollváltás és a kiállítások okozta stressz káros hatásainak csökkentésével, az immunrendszer karbantartásával. A három készítményt együtt alkalmazva kiváló eredményeket érhetünk el galambjaink versenyeztetésében, nevelésében, kiállításon való szerepeltetésében, melyet számos hazai dokumentált verseny- és kiállítási eredmény, és több kerületi és egyesületi bajnoki cím is bizonyít! A készítmények az elmúlt 10 évben nemcsak a verseny- és tenyészgalamboknál, hanem a dísz- és haszonbaromfinál is bizonyították hatékonyságukat. Postagalambok kezelésében (a téli időszakban is) az esetlegesen (ragadozók, ágak, drótok által) keletkező sérülések kezelésében gyors és hatékony segítséget nyújt a CHARMIL sebgyógyító gél és spray, melyet egy következő számban mutatunk be.

Minden kedves sporttársnak eredményes kiállítási és felkészülési időszakot kívánunk, és reméljük, hogy szép eredményekkel zárták az idei versenyeket is!

 

Riesz István, volt versenygalambász

és Csorba Katalin, termékfelelős

Garuda Trade Kft.

Kiszerelés: 30 g tasak (20-as gyűjtőben), 1 kg-os zsák

Javasolt adagolás: 30 g (egy tasak) 100 madár beolajozott vagy megnedvesített eleségére szórva (súlyosabb esetekben az adag 2-3-szorosára növelhető),

versenyek után megelőzésként, vagy hasmenés gyógyítására önálló,

vagy súlyos esetekben kiegészítő terápiaként a gyógyszeres kezelés mellé.