A máj a siker záloga!

- mit tegyünk galambjaink egyik legfontosabb szervének védelmében?

A máj mind az ember, mind a galamb egyik legfontosabb belső szerve, a szervezet anyagcsere-folyamatainak központja. Életfontosságú szerv, melynek működése rendkívül sokrétű, és ezért jó állapotának megőrzése létfontosságú a galambok egészségének és jó teljesítőképességének fenntartása szempontjából. Vessünk hát egy közelebbi pillantást madarunk e fontos szervének működésére, hogy megértsük, mennyire lényeges jó állapotának megőrzése!

 

A máj funkciói rendkívül összetettek: anyagcserét szabályozó, kiválasztó és védekező feladatokat lát el. Ez a létfontosságú szerv biztosítja többek között a galamb szervezetének szénhidrát-anyagcsere egyensúlyát, valamint a zsírok képzését és szállítását. A cukor- és zsíranyagcserében végzett szerepe folytán a máj kiemelkedő szerepet játszik a galamb energiaháztartásának szabályozásában, és a szervezet hőtermelésében. A máj ugyanakkor kiválasztó szervként is funkcionál: segít a galamb szervezetének megszabadulni a felesleges, vagy esetleg káros anyagoktól.

A máj az energiatárolás és az energiaképzés létfontosságú szerve is. Nyugalmi időszakban a táplálékban található felesleges mennyiségű glükózt (szőlőcukrot) részben glikogénné (a növényekben található keményítő állati megfelelőjévé) alakítja, és ebben a formában raktározza, míg másik részét zsírsavak formájában a szervezet zsírraktáraiban tárolja.

A nagy fizikai megterhelést jelentő versenyek, hosszú repülések során a galambok szervezete a májban glikogén formájában raktározott cukrokat könnyen felszívódó és hasznosuló glükózzá alakítja vissza, és ebben a formában juttatja el az izomsejtekhez - innen nyerik a madarak a hatalmas távok teljesítéséhez szükséges tartalék energiát. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel. Ez a felszabaduló energia szolgáltatja a testmozgás, a testben lezajló kémiai folyamatok és hőtermelés energiaszükségletét. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív mozgáshoz elegendő glikogént tárolnak, a további glükóz-szükségletet a máj raktáraiból pótolja a szervezet. A zsírraktárakban tárolt glükóz csak akkor kezd felszabadulni, ha a máj glikogénraktárai már kimerültek - vagyis csak tartós éhezés esetén.

A glükóz a sejtek legfontosabb tápanyaga („üzemanyaga”), a galambok vérének állandó és nélkülözhetetlen komponense. Mivel a repülés önmagában is hatalmas energiaszükségletet jelent a galambok szervezete számára, ezért a galambok vérének átlagos glükóz-szintje magasabb, mint az emlősállatoké (0,15%, szemben az emlősállatok vérének 0,10%-os átlagos glükóz-tartalmával). A repülés során végzett izommunka által elégetett glükóz is jelentős mennyiségű, a szervezet egyik legnagyobb glükóz-felhasználó szerve azonban az agy és a központi idegrendszer. Minden jellegű agy-és idegrendszeri tevékenységhez (tájékozódás, éberség, koncentráció, az izmok koordinációja, stb.) hatalmas mennyiségű energiára van szüksége a galamb szervezetének, amihez az agy egyedüli energiaforrása a glükóz. A szőlőcukor a jó szívműködéshez is elengedhetetlen, ami szintén kulcsszerepet játszik az erős fizikai megterhelést jelentő versenyek során. A máj tehát nagyon fontos energiatároló és energiaszállító szerv. Egészsége a galambok egészségének és teljesítőképességének egyik fontos előfeltétele.

 

A máj további fontos funkciókat is ellát. Részt vesz többek között a felnőtt állatok és az embriók vérképzésében, valamint fontos vitaminraktár is.

A máj létfontosságú funkcióinak további területe a méregtelenítéshez, a szervezetbe kerülő káros anyagok kiválasztásához kapcsolódik. A máj vérellátásának egyik forrása a szív, a másik a bélrendszer felől érkező ér. A bélcsőtől jövő vér sok, a szervezet számára értéktelen, vagy éppen káros anyagot tartalmaz. A máj megszűri a beérkező vért, mely által védő szerepet tölt be a szervezetbe felszívódó káros anyagokkal szemben. A tápanyagokon kívül a belek jelentős mennyiségű vizet is felszívnak, aminek az lehet a következménye, hogy a bakteriális méreganyagok (ún. toxinok) és az emésztés során keletkező különböző bomlástermékek is a vérkörforgásba kerülnek. Ezeket az anyagokat a májnak kell feldolgoznia, majd a kiválasztó szerveknek (veséknek) kiürítenie.

A versenyek során az intenzív izommunka hatására a galambok szervezetében nagy mennyiségű bomlástermék halmozódik fel, aminek kiürítése és semlegesítése szintén a máj feladata. A galambok esetenként szennyezett vizet ihatnak, vagy műtrágyát, más vegyszereket vehetnek fel szervezetükbe akár ivás, akár a szabadban való táplálékfelvétel során. Ahhoz, hogy a madarak kiváló kondícióban kezdhessék a következő versenyt, vagy hogy regenerálódhassanak a pihenési, vedlési időszakra, rendkívül fontos szervezetük méregtelenítő funkcióinak támogatása.

A máj rendkívül erős szerv, amit a természet úgy alkotott meg, hogy még ha a májszövetek nagy része el is pusztul, a máj még akkor is képes ellátni funkcióját – vagyis többszörösen túlbiztosított szervről van szó. Ugyanakkor – mivel sokszor a versenyek között csupán egy pár nap telik el – a versenyidőszakban a galambok májának folyamatosan intenzíven kell működnie. A máj működését így főleg ezekben a hónapokban érdemes támogatni olyan készítményekkel, amelyek elősegítik a méregtelenítő folyamatokat. A máj által kiválasztandó méreganyagok nagy része vegyszer, amit természetszerűleg nem lehet vegyszerrel semlegesíteni – ez újabb munkára késztetné a májat. A máj méregtelenítésére legalkalmasabbak a gyógynövénytartalmú készítmények, melyek természetes módon támogatják a májfunkciókat.

A hazánkban kapható termékkínálatból a gyógynövényes Ayurveda-termékcsaládba tartozó SUPERLIV itatófolyadékot emelnénk ki, mint olyan készítményt, amelyet kifejezetten a máj méregtelenítő funkciójának támogatására fejlesztettek ki. A SUPERLIV egy természetes alapanyagokból – 19 gyógynövény kivonatából – készülő víz alapú oldat, mely az ivóvízbe keverve könnyen adagolható a madaraknak. A SUPERLIV olyan, elsősorban az indiai szubkontinensen honos, évezredek óta a humán- és az állatgyógyászatban alkalmazott gyógynövények keveréke, amelyek májvédő, méregtelenítő, toxinokat semlegesítő hatásukról ismertek. Alkalmazása kifejezetten ajánlott versenyidőszakban, a versenyekről való hazatérés után 2-3 napig adagolva, hogy a madarak szervezete „fellélegezhessen” a nagy terhelés során a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól. A szervezet méregtelenítésével javul a kondíció, az immunrendszer működése is, így a madarak ellenállóbakká válnak a betegségekkel szemben. Hatására felszabadulnak a méreganyagok által lekötött energiák, az öngyógyító folyamatok is beindulnak.

A SUPERLIV étvágyjavító, takarmányhasznosulást segítő hatású. A versenytől kifáradt madarak így könnyebben erőre kapnak, hamarabb regenerálódnak. A SUPERLIV alkalmazása azonban nem csak versenyidőszakban, hanem a fiatal madaraknál is előnyös, mivel elősegíti a belső szervek (szív, tüdő, máj) és az izomzat erőteljesebb fejlődését. Az erősebb fizikai alkat és az előnyös genetikai tulajdonságok jobban érvényesülnek  és lehetővé teszik a nagyobb teljesítmény elérését. Méregtelenítő hatásánál fogva a SUPERLIV alkalmazása javasolt antibiotikumos kezelés, féreghajtás és más gyógyszeres kezelés után – melyek bár sokszor szükségesek, mégis megterhelést jelentenek az állatok szervezete számára. A termék hatékonyan támogatja a májfunkciókat véletlen mérgezések esetén is, azonban ilyen esetekben mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, mivel a SUPERLIV önmagában nem elég egy hirtelen lefolyású, nagy dózisú mérgezés esetén a galamb elhullásának megakadályozásához.

A STRESROAK itatófolyadékkal együtt alkalmazva (lásd a Postagalambsport ezt megelőző számát) kiváló eredményeket érhetünk el galambjaink versenyeztetésében, nevelésében.

 

Minden kedves sporttársnak jó versenyzést, felkészülést és szép eredményeket kívánunk!

Riesz István, volt versenygalambász

és Csorba Katalin, termékfelelős

Garuda Trade Kft.

Kiszerelés: 200ml, 1 liter.

Javasolt adagolás: 10 ml/100 madár/nap, a reggeli friss ivóvízbe.

Versenyek után, gyógyszeres kezelés esetén, növekedési időszakban, mérgezések esetén.